Het is voor sommigen een droom en anderen kunnen zich er maar weinig bij voorstellen. Toch zijn tiny houses in opkomst. Wil je meer weten over hoe het wonen in een tiny house er nou aan toe gaat, of waar je allemaal aan moet denken als je zelf gaat verhuizen naar een tiny house? In deze blog lees je er alles over!
Wat is een tiny house?
Voor degenen die nog niet bekend zijn met het begrip ‘tiny house’ beginnen we eerst even met een korte uitleg. Een tiny house, in het Nederlands vertaald letterlijk ‘klein huis’, is een nieuwe woonvorm waar een duidelijke filosofie achter zit. Een tiny house is een kleine, vrijstaande woning waar mensen permanent in kunnen wonen. Door het woonoppervlak zo klein mogelijk te maken, kan de bewoner zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Wonen in een tiny house is ontstaan vanuit de behoefte om eenvoudiger te leven en om minder te consumeren. Doordat een tiny house een maximaal vloeroppervlak van 50 vierkante meter heeft, moet de bewoner zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare ruimte. Een tiny house is ook een volwaardige woning en geen recreatiewoning. Zo moeten in een tiny house alle essentiële spullen zoals een douche of bad passen, een toilet, keuken en bed en een een zitruimte. Dit vergt dus behoorlijk wat aanpassingsvermogen van de bewoner! De Tiny house-trend is overgewaaid vanuit Amerika, waar de ‘Tiny House Movement’ is ontstaan. Wil je in een tiny house gaan wonen? Dan heb je keuze uit twee soorten tiny houses: verplaatsbare en niet-verplaatsbare woningen.
De ins en outs over een tiny house: van oppervlakte tot vergunning
Een verplaatsbaar tiny house, is dat dan vergelijkbaar met een camper of caravan? Het antwoord is ‘nee’, want een camper en caravan zijn bedoeld om tijdelijk in te wonen. Een tiny house is bedoeld om permanent in te wonen. Qua afmetingen is een tiny house dus een stuk kleiner dan een normaal huis: de vloeroppervlakte mag maximaal 50 vierkante meter zijn. Je hebt daarnaast voor je tiny house ook een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Dit geldt ook als je huisje ergens anders is gebouwd en verplaatst wordt naar een nieuwe woonplek. Je hebt een tiny house wat niet-verplaatsbaar is, en je kunt ook kiezen voor een tiny house op wielen. Het voordeel van een tiny house op wielen is dat je in allerlei bijzondere plaatsen kunt wonen en dat jij je niet op één plek hoeft te vestigen. Dit geeft je veel vrijheid en de kosten voor wonen zijn laag. Zo kun je in Nederland gaan wonen, maar ook in het buitenland. Een nadeel aan een tiny house op wielen is dat je hier geen hypotheek voor kunt afsluiten. Je zult de kosten voor een tiny house op wielen dus helemaal zelf moeten financieren of er een persoonlijke lening voor moeten afsluiten. Een niet-verplaatsbaar tiny house kun je wel financieren d.m.v. een hypotheek al hangen hier wel bepaalde voorwaarden aan vast.
Verhuizen naar een tiny house, hoe gaat dat in zijn werk?
Ga je wonen in een tiny house en moet je jouw spullen verhuizen naar Breda, Prinsenbeek, Dongen, Oosterhout of Terheijden? Dan kun je dit makkelijk regelen met Actieverhuizingen. Welke spullen in je tiny house zet, is natuurlijk geheel aan jou maar de grote vraag is natuurlijk: wat neem je mee naar een tiny house? Doorgaans zijn dit alleen de essentiële spullen en er is ruimte voor een paar kleine decoratiespullen. Onze verhuizers staan graag voor je klaar om je te helpen bij jouw verhuizing. Indien gewenst kun je ook kiezen voor onze inpakservice, zodat je zeker weet dat al jouw spullen netjes en onbeschadigd bij jouw nieuwe tiny house afgeleverd worden.